Financijsko savjetovanje

Izrade investicijskih planova za potrebe banke i investitora

Izrada investicijskih studija za potrebe banke i investitora naša je uža specijalnost. Naša uloga je da pratimo želje i navike klijenata te da uz pomoć toga kreiramo njihove kratkoročne i dugoročne financijske ciljeve. Uslugom financijskog savjetovanja pružamo sljedeće:

  • Utvrđivanje financijskog stanja i neto imovine klijenta,
  • Analiza financijske situacije, te mogućnost poboljšanja iste,
  • Izrada financijskog plana klijenta,
  • Izrada pisane financijske analize i financijskih smjernica,
  • Savjetovanje klijenta kod prezaduženosti i planiranje izlaska iz financijskih teškoća,
  • Analiza ponude davatelja financijskih usluga i pronalazak optimalnog rješenja.

Investicijska studija je dokument koji prikazuje način na koji će projekt biti realiziran i odgovara na pitanje da li investicijski projekt ima potencijala ostvariti ekonomsku dobit od ulaganja. Investicijske studije najčešće služe za ishođenje bankovnih kredita za investicijska ulaganja i ulaganja u obrtna sredstva. Isto tako, koriste se pri donošenju odluke o ulasku u jedan od više alternativnih projekata. U proces izrade investicijske studije najčešće ulaze poduzetnici koji tek ulaze u novi poslovni poduhvat ili u nova ulaganja u postojećem poslovanju. Pri izradi studije pomno procjenjujemo utjecaj konkurencije te rješenja za moguće rizične situacije koje mogu nastupiti u budućnosti.

Za izradu kvalitetne investicijske studije najvažnija je dobra suradnja između konzultanta i naručitelja. Klijent mora biti spreman na to da će morati izdvojiti dosta vremena za odgovore na naša pitanja te nam dostaviti sve potrebne informacije kako bi studija bila potpuna i kvalitetno razrađena do detalja.

Due diligence

„Due diligence“ engleski je termin za koji ne postoji jednoznačni  prijevod u hrvatskom jeziku, ali jedan od mogućih , koji obuhvaća njegovu bit, jest „dubinsko snimanje“. Pojam due diligence-a mogao bi se definirati kao proces analiziranja nekog poslovnog subjekta prije, za vrijeme i nakon poslovne transakcije koji ima svrhu povećati njezinu transparentnost otkrivanjem informacija bitnih za uspješnost transakcije. Služi ne samo za sagledavanje prošlih događaja, već konačna ocjena mora sadržavati procjene za budućnost. Revizija je samo jedan dio due diligence-a, ali i najbitniji – kako po svojoj ulozi, tako i po redoslijedu izvršenja analize u due diligenceu. Revizija je uređena Zakonom o reviziji, dok due diligence ovisi o zahtjevu nalogodavatelja. 

Postoji više vrsta due diligence-a koji se tijekom poslovnih kombinacija međusobno isprepliću i zajedno naručuju. Financijski due diligence fokusiran je na analizu rizika u bilanci i izvan bilančnih stavki, nezabilježenih obveza i analizu kvalitete ostvarenog dohotka i njegove održivosti. Njegova glavna uloga je raščlaniti ono što su prethodno napravili drugi računovođe. Razlog koji stoji iza ovog postupka je što i revidirani financijski izvještaji donose mnogo nesigurnosti jer se svaki izvještaj sastoji od stavaka koje odstupaju od stvarnosti. Uspješan financijski due diligence povećava vjerojatnost za uspjeh neke transakcije na način da informiranjem priprema naručitelja na pregovore te povećava njegovu pregovaračku moć. Cilj financijskih savjetnika je dobiti uvid u pravo poslovanje poduzeća i na temelju toga predvidjeti buduće poslovanje. Treba naglasiti da to nije preispitivanje brojki kao što je praksa u reviziji, već verificiranje i objašnjenje rezultata. Sam postupak financijskog due diligence-a započinje sa informacijama dobivenim od društva, razgovorima s ključnim članovima menadžmenta i pregledavanjem papira revizora. U obzir se uzimaju rezultati financijskih izvještaja i dolazi se do profitabilnosti, nakon što se izoliraju izvanredni prihodi i troškovi, te se u završnom koraku izrađuje pisani izvještaj. 

Globalna konkurencija nameće poduzećima potrebu za širenjem na međunarodno tržište. Većina svjetskih poduzeća svoju konkurentnost postiže kontinuiranim aktivnostima na području restrukturiranja, a kao jedan od najvažnijih elemenata uspjeha procesa restrukturiranja je provođenje due diligence-a poduzeća. Pomoću njega poduzeća obavljaju adekvatnu procjenu i stječu realniji uvid u stanje poduzeća. Cijeli proces due diligence-a predstavlja projekciju poslovnih odluka u budućnosti.

Procjene vrijednosti društava

Do potrebe za procjenom vrijednosti društva u pravilu dolazi zbog usklađivanja knjigovodstvene i tržišne vrijednosti društva. Naime, knjigovodstvene stavke aktive i pasive poduzeća često ne odražavaju pravu vrijednost, pa ih je potrebno uskladiti s vrijednosti koja će biti što bliže tržišnoj vrijednosti. Procjena fer vrijednosti društva definirana je kao cijena o kojoj se može pregovarati na otvorenom i neograničenom tržištu između zainteresiranog kupca i prodavatelja u transakciji pod uobičajenim trgovačkim uvjetima i to zastupajući vlastite gospodarske interese. 

Razlika koja se javlja između knjigovodstvene i ispravljene knjigovodstvene (tržišne) vrijednosti leži u latentnim rezervama ( podcijenjena aktiva ili precijenjena pasiva) i u skrivenim gubitcima (precijenjena aktiva ili podcijenjena pasiva). Nakon utvrđenog stanja pojedinih bilančnih stavki, vrši se korekcija samo onih pozicija koje sadrže latentne rezerve iznad dozvoljenih ili pak skrivene gubitke. Osim toga, treba razmotriti elemente koji nisu sastavni dio bilance, a mogu predstavljati dodatnu vrijednost poduzeća ili smanjenje vrijednosti. Kada je procjena vrijednosti poduzeća gotova, svota procijenjene aktive mora odgovarati svoti pasive.

Najčešće korištene metode za procjenu fer vrijednosti društva su statičke i dinamičke metode. Izbor između ove dvije metode ovisi o prirodi pojedine situacije koju zateknemo u promatranom društvu. Možemo reći da se statičke metode koriste kod procjene vrijednosti poduzeća s računovodstvenog aspekta, odnosno na poduzeće se gleda kao na skup imovinskih oblika koje ono posjeduje. Takve metode nastoje knjigovodstveno iskazanu vrijednost imovinskih pozicija u bilanci prilagoditi stvarnoj vrijednosti. S druge strane, metoda diskontiranih novčanih tokova, jedna od najčešće korištenih dinamičkih metoda, određuje vrijednost društva kao sadašnju vrijednost budućih čistih novčanih tokova koje društvo može distribuirati vlasnicima kapitala – dioničarima i kreditorima.

Naša dužnost je da rezultati procjene vrijednosti društva budu objektivni, metodološki utemeljeni, više puta kontrolirani i precizno objašnjeni kako bi se ispunila sva očekivanja principala, agenata, kao i ostalih interesno-utjecajnih skupina.

Kontroling

Kontroling je funkcija vođenja bez koje je teško zamisliti suvremeno poduzeće. Često se u razdoblju određenih ekonomskih kriza javlja potreba za ulaganjem ekstra napora u rješavanje određenih poteškoća poslovanja poduzeća koje je uzrokovano eksternim ili internim čimbenicima. Naša uloga je da pomoću usluge kontrolinga postignemo što veću efikasnost Vašeg poslovanja. Primarna uloga kontrolinga je spajanje različitih dijelova poduzeća u jednu cjelinu radi stvaranja sveobuhvatnog pogleda na njegovo cjelokupno poslovanje.

Polazište za provedbu kontrolinga temelji se na računovodstvu poduzeća, a dalje se širi i na sve druge organizacijske jedinice s ciljem stvaranja kompaktne cjeline. Iako se koncepcija kontrolinga mijenjala tijekom vremena, može se reći da je kontroling nastao na temelju računovodstvenog koncepta.

Iako se kontroling odnosi na cjelokupno poslovanje poduzeća, njegov veliki dio čine plan i analiza. Zahvaljujući kontrolingu, menadžment bi trebao biti informiran o svemu što se oko njega događa radi kvalitetnijeg odlučivanja. U velikim poduzećima često može doći do situacija da svaki odjel radi poprilično samostalno te djelomično samostalno postavlja određene ciljeve zbog čega dolazi do nejasno postavljenih ciljeva. Naša zadaća je da uz pomoć kontrolinga povežemo sve odjele u takvom društvu radi stvaranja jedinstvenih ciljeva i planova.

No Results Found

The page you requested could not be found. Try refining your search, or use the navigation above to locate the post.